Nog eens negen EU-landen sluiten aan bij EuroQCI

Nadat eerder onder meer Nederland, België, Portugal en Duitsland, de zogenoemde EuroQCI-verklaring hadden ondertekend, zijn nog eens negen EU-landen toegetreden. Quantum communicatie-infrastructuur (QCI) moet de nationale en grensoverschrijdende kritieke informatie-infrastructuur beschermen tegen afluisteren.

kjubits.nl/nog-eens-negen-eu-l

Beeld: EU

Thales Groep neemt actief deel aan OPENQKD

Tijdens hun eigen InnovDays-evenement heeft de Thales Groep, een beursgenoteerd wereldwijd bedrijf dat zich onder meer richt op ruimtevaart, radar- en infraroodapparatuur en vuurgeleidingssystemen, bekendgemaakt dat het deelneemt aan Europese OPENQKD-project.

kjubits.nl/thales-groep-neemt-

Beeld: OPENQKD

‘In 2020 quantumverbinding Delft – Den Haag?’

Tijdens zijn presentatie op de meerdaagse conferentie FiO + LS (Frontiers in Optics / Laser Science) heeft Ronald Hanson (foto) aangegeven dat QuTech zijn zinnen heeft gezet om in 2020 een quantumverbinding te realiseren tussen de TU Delft en het centrum van Den Haag. Een afstand van crica 30 kilometer.

kjubits.nl/in-2020-quantumverb

Beeld: American Physical Society

‘Duitsland scherpt investeringsregels aan voor hightechsectoren’

Volgens Reuters is Duitsland van plan om niet-Europese investeerders te screenen die het gemunt hebben op bedrijven in hightechsectoren, zoals robotica, kunstmatige intelligentie, halfgeleiders, biotechnologie en quantumtechnologie.

kjubits.nl/duitsland-scherpt-i

Beeld: Andrew Virnuls / Pixabay

Eerste editie nieuwsbrief Kjubits verstuurd

Afgelopen vrijdag is de eerste nieuwsbrief van Kjubits verstuurd. Abonnees krijgen iedere laatste vrijdag van de maand de (Nederlandstalige) nieuwsbrief in de mail. In de (gratis) nieuwsbrief staan de highlights van de afgelopen periode en wordt vooruitgekeken naar verhalen die in aantocht zijn.

kjubits.nl/eerste-editie-nieuw

Beeld: Anne-Onyme / Pixabay

Vincent Icke mist maatschappelijk quantumdebat

Als het gaat over quantumtechnologie, dan gaat het in de meeste gevallen over de technologische kant van het verhaal. Vincent Icke ervaart dat er (te) weinig gesproken wordt over het maatschappelijke aspect van quantumtechnologie. “In dat maatschappelijk deel zit volgens mij een erg groot gevaar.”

kjubits.nl/vincent-icke-mist-m

Beeld: Hielco Kuipers

In QKD-markt gaan inmiddels vele miljoenen om

De opbrengsten van Quantum Key Distribution (QKD), een vooraanstaande encryptietechnologie, bedragen in 2020 circa 127 miljoen euro. De markt voor quantumcomputers moet het doen met een slordige 100 miljoen euro. Dat hebben analisten van Inside Quantum Technology berekend.

kjubits.nl/in-qkd-markt-gaan-i

Beeld: IQT

‘Wij moeten partijen als Google, Microsoft of Amazon een slag voor zijn’

Als het gaat om quantumtechnologie zijn we wat betreft Vincent Icke, hoogleraar theoretische sterrenkunde bij de Sterrewacht Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam, inmiddels aanbeland bij de maatschappelijke thema’s.

kjubits.nl/wij-moeten-partijen

Beeld: Gerd Altmann / Pixabay

Onderzoekscentrum Fermilab lanceert nieuw quantuminstituut

Fermilab, het vooraanstaande Amerikaans nationaal onderzoekscentrum voor deeltjesfysica en de tegenhanger van het Euorpese CERN, heeft de komst bekendgemaakt van het Fermilab Quantum Institute. In het instituut worden alle quantumwetenschappelijke projecten van Fermilab ondergebracht.

kjubits.nl/onderzoekscentrum-f

Beeld: Fermilab / Reidar Hahn

De twee gezichten van quantumtechnologie

Voor de meesten van ons klinkt het als toekomstmuziek: quantumtechnologie. Maar kenners weten dat het wel degelijk science is en geen fiction. En zoals bij elke nieuwe technologie is er een zonnige en een duistere kant. Een voorbeeld van dat laatste: het gros van de huidige encryptie is straks met quantumcomputers eenvoudig te kraken. Overheid, bereid je voor!

kjubits.nl/de-twee-gezichten-v

QuNET-project wil communicatienetwerk met quantumversleuteling

Om veilige datacommunicatie mogelijk te maken, ook in het tijdperk van quantumcomputers, zijn kwalitatief goede encryptietechnieken noodzakelijk. Om die reden wil het Duitse onderzoeksinitiatief QuNET (Quantum Network) een communicatienetwerk met quantumversleuteling ontwikkelen.

kjubits.nl/qunet-project-wil-c

Beeld: Enno Kapitza

‘Financiële sector kan relatief snel profiteren van quantumcomputing’

Op het moment dat er (commerciële) quantumcomputers op de markt komen, kan de financiële sector daar relatief snel van profiteren. Dat zei Jeremy Glick, hoofd van de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling bij Goldman Sachs, gisteren op een bijeenkomst in New York.

kjubits.nl/financiele-sector-k

Beeld: Predrag Kezic / Pixabay

Wie zijn wereldwijd de grote spelers als het gaat om quantumcomputers?

Op de site van Unfold Answers is een lijst verschenen van de tien bedrijven wereldwijd die het quantumveld aanvoeren. De lijst wordt gedomineerd door Amerikaanse bedrijven.

kjubits.nl/wie-zijn-wereldwijd

Beeld: Google

Britse bedrijven staan open voor quantumtechnologie

De Britse bedrijfsinvesteringen in quantumcomputing zullen de komende vijf jaar verdrievoudigen. Althans, dat zegt het CBI (Confederation of British Industry), dat onderzoek heeft gedaan.

kjubits.nl/britse-bedrijven-st

Beeld: David Mark / Pixabay

Ministeries laten zich bijpraten over nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals quantum

Om kennis op te doen over en te anticiperen op nieuwe technologische ontwikkelen, houden de ministeries van Justitie en Veiligheid (JenV) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in november twaalf bijeenkomsten onder de noemer TechNovember*.

kjubits.nl/ministeries-laten-z

Beeld: Pixabay / Frits de Jong

Chinese techbedrijven streven nu ook naar quantumsuprematie

Op 23 oktober bevestigde de Amerikaanse techgigant Google dat het de kracht van supercomputers kan overtreffen. Dat bericht leidde wereldwijd tot veel ophef. Ook in China. De Chinese techreuzen Alibaba en Baidu hebben nu aangekondigd de strijd aan te willen gaan met Google en ook te streven naar quantumsuprematie.

kjubits.nl/chinese-techbedrijv

Beeld: South China Morning Post

Quantumtechnologie ook op Jaarcongres ECP van de partij

Volgende week donderdag, 14 november, wordt in de Fokker Terminal in Den Haag de 22ste editie gehouden van het ECP Jaarcongres. Het thema van het congres is ‘Toekomst van de Informatiesamenleving’ en ook quantumtechnologie komt aan de orde.

kjubits.nl/quantumtechnologie-

‘Quantum is onze toekomst’

Khalil Rouhana, adjunct-directeur-generaal van het DG CONNECT (Directoraat-generaal Communicatienetwerken, Inhoud en Technologie) bij de Europese Commissie, gaat in een recente blog in op de Europese ontwikkelingen met betrekking tot quantumtechnologie. “Quantum is onze toekomst”, aldus Rouhana.

kjubits.nl/de-toekomst-van-eur

Beeld: Jai79 / Pixabay

‘Federale overheid VS moet meer investeren in onderzoek en technologie’

Om haar technologische voorsprong te behouden, zou de federale overheid in de Verenigde Staten meer geld beschikbaar moeten stellen voor onderzoek en ontwikkeling naar militaire toepassingen. Dat zei Michael Brown, directeur van de innovatie-eenheid (DIU) binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie.

kjubits.nl/federale-overheid-v

Een zegen en een vloek

Deze zomer was ik, net als elke twee jaar, enkele dagen in Waterloo nabij Toronto bij het Institute for Quantum Computing (IQC) om een bijdrage te leveren aan een workshop over cryptografie en standaardisatie.

Blog van Arjan Widlak

kjubits.nl/een-zegen-en-een-vl

Beeld: Russell Holden / Pixabay

Show more
Mastodon.nl

The social network of the future: No ads, no corporate surveillance, ethical design, and decentralization! Own your data with Mastodon!