Het vastleggen van een doel mbt tot stikstofdepositie was vooral een poging om het stikstofbeleid nog enige geloofwaardigheid te geven. Die verdwijnt nu nog meer.
Daarbij kan bovendien aangetekend worden dat huidige wet overheden al verplicht om snel maatregelen te nemen om de stikstofdepositie te verminderen indien verslechtering dreigt. Dat moet direct en niet pas in 2030 of later.
De ambitie van het gevallen kabinet, met halvering van de uitstoot in 2030 gaf nog enige geloofwaardige ruimte voor flexibiliteit die een rol speelt bij de afweging in juridische procedures. Die geloofwaardigheid is nu verdwenen en dat zal een rol gaan spelen in juridische procedures. De bouwvrijstelling is onder meer vernietigd omdat een geloofwaardig pakket aan maatregelen voor het verminderen van de uitstoot ontbrak.
Iedereen die natuur wil beschermen tegen een overmaat aan stikstof kan nu het beste provincies gaan verzoeken om vergunningen voor activiteiten die bijdragen aan de stikstofdepositie in te trekken. Provincies kunnen zo'n verzoek alleen weigeren als ze zelf een alternatieve maatregel treffen die net zo effectief is.