Hoeveel van de 100 mensen in Nederland zijn volgens jou moslim? Uit onderzoek van Ispos blijkt dat mensen dit inschatten op 20%, terwijl dit in werkelijkheid 7% is. Mensen geven met name #socialmedia de schuld voor deze misvattingen. Maar dit gaat verder dan alleen de verspreiding van #desinformatie. Volgens politicoloog Henry Farrell creëren social media publieken met een vervormd collectief begrip. Ik schreef een blog over deze thematiek voor Frankwatching https://www.frankwatching.com/archive/2025/02/28/technologie-polariseren-verbinden/ #polarisatie
@rudyvanbelkom dat versterkt wel het frame dat het problematisch is dat mensen zich zo noemen. Terwijl gedrag belangrijker is.
@rrustema wat bedoel je precies met ‘zich zo noemen’?
@rudyvanbelkom op zich zou het niet relevant hoeven zijn of iemand zich moslim of wat dan ook noemt. Dat zou een privézaak moeten zijn. Er is nu iets gaande dat van twee kanten komt, er zijn mensen die zichzelf zo identificeren en dat niet privé houden en andersom zijn er weer anderen die daar naar wijzen. Zo krijg je dat wij-zij gedoe. Nooit goed.
@rrustema ik volg je redenatie, maar dat gaat voorbij aan het punt dat ik wil maken. Mensen overschatten ook andere maatschappelijke thema’s, zoals de moordcijfers in een land of het vermogen van de rijkste inwoners. De kern van mijn punt is het gebrek aan een gedeelde realiteit
@rudyvanbelkom Daarin volg ik je volledig. Zoals het decennia oude adagium: “bang voor criminaliteit? neem een andere krant!” Ik heb beroepshalve een goedkoop webabonnement op de T en ik heb de e-mailnieuwsbrief toch maar stop gezet. Beter is het om @Datagraver trouw te volgen en de T. alleen periodiek als voxpop thermometer te gebruiken.
@rudyvanbelkom @vosje62 De grootste groepen moslims wonen tussen de grootste groepen niet-moslims. Dus het is maar net aan wie je deze vraag stelt.
Met andere woorden, vraag je het een gemiddelde Hagenaar, zegt die: 16 procent, wat ook klopt.
@heesdaman ik groeide op in een wijk met nogal wat expats, artsen, ed... waardoor die wijk ook een hoog gehalte aan buitenlanders had. 'automatisch' kreeg ons wijkcentrum een alfabetiseringsprogramma.
Zelfs met een redelijk groot aandeel buitenlanders kunnen de verschillen onderling heel groot zijn.
@rudyvanbelkom
@vosje62 @rudyvanbelkom Ja, da’s gek natuurlijk. Dan ben je de getallen wel heel letterlijk aan het nemen. Ik hoop dat het wijkcentrum ook nog andere dingen aanving met de expats want dat kan zo leuk zijn.
@heesdaman t is al even geleden dat t plaatsvond. Ik woonde toen nog in Amsterdam.
Door t nogal letterlijk nemen can cijfers ging er nogal veel mis.
Kook lessen moesten een 'spruitjesgeur' hebben, terwijl zowel de vrijwillige kok als alle deelnemers er niets van moesten hebben.
(In no-time verhuisde de cursus naar de keuken, woonkamer van de deelnemers. Veel gezelliger.
@rudyvanbelkom
@heesdaman maar vooral het niet aanpassen aan de behoefte in de praktijk heeft me toen heel erg gestoord. En iets wat je nog steeds erg vaak tegenkomt. Alsmaar geld voor heel specifieke projecten en dan geen ruimte voor mensen die net niet binnen t kadertje passen, maar wel die ondersteuning kunnen gebruiken.
@rudyvanbelkom
@vosje62 @rudyvanbelkom Jouw Amsterdams verhaal doet denken aan een keurslijf waar net de knopen vanaf barsten. Het idee is goed en valide maar de uitvoering is knudde want het sluit niet aan.
Kennelijk rijden we nog steeds stokpaardjes maar wel verbazen we ons als we horen dat honderdduizenden euro’s niet kunnen worden uitgekeerd omdat men ‘de mensen niet kunnen bereiken’.
@heesdaman oja .. Ik ben ook zon 'slachtoffer' van de Toeslagen.
T meest cynische is nog wel dat alle informatie om uiteindelijk zorgtoeslag aan te vragen letterlijk uit mn belastingaangifte kwam. Niet alleen hadden ze mn adres en inkomen, maar ook alle verdere gegevens en was er 'correspondentie'. Alleen het vakje 'wilt u ook zorgtoeslag' was Voldoende geweest.
Wel liep ik uiteraard de toeslag can voorgaande jaren mis, want ... Pracht smoes.
@rudyvanbelkom
@vosje62 @rudyvanbelkom Nou, dat dus. In jouw geval hoefden ze het zelf niet eens te vragen, alle variabelen lagen al op tafel. Maar je moest er wel om vragen.
Wat ik wel vreemd vind, is dat je het van voorgaande jaren niet (meer) kon terugvragen. Ik vermoed dat je omstandigheden door die tijd heen niet zo dramatisch verschillend waren.
@heesdaman zorgtoeslag is een tijdelijke voorziening die je na 13 maanden niet meer kunt aanvragen.
Dat ondertussen mn geld voor onderhoud jaren 'op' ging aan de zorgverzekering boeit natuurlijk niet.
Ik had wel genoeg andere problemen om me om die 3000 ofzo druk te maken.
Maar als je een omschrijving van 'onwil' van een overheid wil, heb je die daar liggen.
@rudyvanbelkom
@heesdaman @vosje62 de vraag in het onderzoek ging niet over hun wijk, maar over het landelijk gemiddelde. Ik begrijp dat je wordt beïnvloedt door wat je in je omgeving ziet, maar het blijft kortzichtig.